EN KONSTIG KÄNSLA

Det känns konstigt att sitta när och blogga när man inte längre kan rapportera om kommande starter för Nelli Colane. Tanken var ju bland annat att hon skulle ha startat imorgon på Solvalla.

Jag har pratat med både veterinär och försäkringsbolag. Det finns enligt veterinären inget samband mellan vrickningen i hagen och dödsfallet. Vi kommer heller inte att få veta vad hon dog av då försäkringsbolaget inte har krävt någon obduktion utan meddelat att det räcker med veterinärintyget för att betala ut livförsäkringen.

När pengarna så småningom är utbetalda återkommer vi med idéer och förslag hur vi ska använda dessa. Det finns ju olika varianter: köpa häst/-ar, använda de till månadsavgifter, betala ut till delägarna eller en kombination av detta. Ni som har synpunkter får gärna redan nu delge mig dem helst på mailen: [email protected] men självklart också på telefon 073-4366254.

Preliminärt kan det vara aktuellt med ett lopp på Solvalla för Nelli Minx onsdagen den 7 april. Loppet är öppet för treåriga svenska ston som tjänat högst 5000:-. Distansen är 2140 m med voltstart och förstapriset 30 000:-. Jag återkommer. Anmälan ska ske senast på onsdag.

Jag kommer att ägna någon av påskens helgdagar(långfredagen?)  och sammanställa teamens ekonomi samt skicka ut kontantkvitton på gjorda inbetalningar och fakturor på kommande. Så någon gång efter påsk dimper detta ner i brevlådan.

Här kommer i vart fall raden till dagens V75a på Jägersro. som jag ser det riskerar det att bli en favoritparad men "trav är trav och alla lopp ska köras"  enligt Olle Goop! Håll tömmarna!

Registrerat spel

Datum: 2010-03-27
Bana: Jägersro Tr
Spelform: V75, omg. 13

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1  6
2  6
3  1
4  2, 7, 8, 9
5  1, 2, 5, 7, 11
6  1, 3, 12
7  1, 2, 3, 7, 8

300 rader x 1 x 0,50 kr = 
150,00 kr

Kvittonummer: 83AA 001C 37A1 0404

Lördagshälsningar från
Anders

som också vill meddela att vi med anledning av Colanes död så fort som möjligt kommer att göra ändringar på hemsidan.


NELLI COLANE ÄR DÖD!

Jag har den smärtsamma plikten att meddela att Nelli Colane hastigt har lämnat jordelivet idag - söndag. Man hittade henne livlös i boxen idag på eftermiddagen och tillkallade veterinär som bara kunde konstatera att hennes liv inte gick att rädda.

Den troliga orsaken är blodförgiftning. Den skada hon ådrog sig i onsdags i hagen och som verkade rätt harmlös har troligen förorsakat en böld och streptokockinfektion som gått "inåt" och sen blixtsnabbt gått till hjärtat och lett till döden. (Som jag förstår det är det samma sak som ibland förorsaker att unga idrottsmän oväntat dör på planen efter att de tidgare haft exempelvis en harmlös streptokockinfektion i halsen).

Det fanns ju inget som tydde på att dettvar en allvarlig åkomma Colane drabbats av och min bedömning är att såväl Anna Forssell som veterinären har gjort allt de kunnat i detta fall. Skötaren hade så sent som på söndagsförmiddagen varit ute och gått med henne och dödsfallet kom mycket oväntat för alla inblandade.

Det är tråkigt på alla sätt och vi hade ju kunnat se fram mot en mycket spännade fyraåringssäsong med vår topphäst som verkligen gjort allt rätt så här långt. Nu får vi tillåta oss att bli chockade och ledsna men sen ta nya tag.

Nelli Colane var försäkrad till 300 000:- och en preliminär bedömning från veterinärens sida säger att det  inte ska vara några problem än att försäkringsvillkoren ska vara uppfyllda. Huruvida försäkringsbolaget vill genomföra en obduktion återstår att se.

Jag återkommer så fort jag har mer information i ärendet.

Riktigt sorgliga söndagshälsningar:
Anders

INGET SOLVALLA

En tråkig nyhet! iveckan har Nelli Colane gjort sig illa i hagen. När hon skulle tas in på kvällen var hon rejält halt och Anna misstänkte faktiskt en fraktur. Men hon är röntgad och uppkollad av veterinären och inge skelettskada syns så troligen rör det sig bara om en kraftig stukning. hon är också lite svullen i benet och nu får hon vila tills hon blivit bra igen. så någon solvallastart är tyvärr inte aktuell nästa helg.

Däremot är Nelle D´Amour nu med på V75 och efter starka och bra insatser de senaste loppen så spikar jag honom på vårt system. Håll tömmarna!

Registrerat spel

Datum: 2010-03-20
Bana: Färjestad
Spelform: V75, omg. 12

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1  3, 6, 8
2  3, 8
3  4, 6
4  6, 7, 11
5  7
6  5
7  1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12

360 rader x 1 x 0,50 kr = 
180,00 kr

Kvittonummer: 870C 67A0 5961 0400

Lördagshälsningar
Anders


NY TOPPHÄST?

Här kommer en rapport från Nelli Minx lopp igår. Hon blev som förväntat femma och sist och tjänade sina 3000:- eftersom hon gick felfritt hela vägen. Hon har sedan kavlloppet i höstas inte gått något banjobb och sänkte sin tid från kvalets 25-tid till 1.19.3 igår. Hon kom iväg dåligt och låg sist hela vägen några längder efter täten men tog faktiskt på täthästarna sista varvet utan att kusken körde på henne.

Magnus Jakobsson som körde tyckte det var en fin häst. De hade kunnat komma iväg bättre men hon slog i vagnen när han vände upp och därför tappade han några längder från start. Anna säger att hon annars är startsnabb och travsäker så detta var nog en tillfällighet. Hon gick med brodd och blev lite rullig till slut vilket gjorde att han inte kunde köra på henne utan mer fick koncentrerar sig på att få henne felfri i mål. Och ändå tog hon alltså in på täten!

Minxen är ju behandlad i vänster framkota men några problem kunde kusken spontant inte märka, möjligen att hon var lite "stötig" sa han när Anna påpekade detta men inget som påverkade hennes insats.

Jag frågade Anna om hon kunde jämföra Minx med Colane och hon värjde sig för frågan men så småningom kom omdömet att Minx nog i grunden är en bättre häst! Och med tanke på att Colane tillhör de 3 % bästa i treåringskullen så kan man ju i så fall undra vad som månde bliva...???

Hon kommer att träna på några veckor nu och sen kommer Anna att leta lopp helst något som bara är öppet för svenska hästar. För som sagt man vet ju inte vilken "havre" de amerikanska unghästarna har käkat som nu kommer över till Sverige och tävlar i unghästloppen.

Med Colane är siktet inställt på Solvalla söndagen den 28 mars och Bell är snart klar för kvallopp!

Onsdagshälsningar
Anders

TOPPHÄST!

Jag var som vanligt alldeles för blygsam i torsdags och hade inte heller läst hela Travrondens bilaga om treåringsstatistik. På sista uppslaget presenterade man alla treåringar som tjänat 100 000:- kronor eller mer under förra året. Av kullens 3269 hästar är det 230 stycken som finns på den listan. Vår Nelli Colane placerar sig på 132a plats med sina 157 000:- insprungna. Bland enbart ston är hon nr 55 av kullens 1660 ston. Det innebär att hon tillhör de 3-4% bästa hästarna i sin kull! Jag påstod ju i torsdags att det var de bästa 10 procenten hon tillhörde men det var alltså vassare än så. (Eller som Stefan Liiv - HV71s målvakt - sa en gång i en radiointervju. "Den här matchen platsar på min topfive-lista, ja till och med på top-ten!"

Här kommer ett nytt V 75-försök. Håll tömmarna!

Registrerat spel

Datum: 2010-03-13
Bana: Momarken
Spelform: V75, omg. 11

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1  2, 3, 11
2  3, 4, 11
3  15
4  6, 12
5  14
6  3, 6, 10
7  1, 2, 3, 4, 6, 9

324 rader x 1 x 0,50 kr = 
162,00 kr

Kvittonummer: A524 F0F2 3061 0400

Lördagshälsar
Anders


MÅNGA NYHETER

Nu kommer det mycket på en gång:

Var förresten på Solvalla igår och upplevde den otäcka olyckan från "ringside". Får bara hoppas för Frickens och hans anhörigas skull att det reder ut sig men det såg ju mycket otäckt ut. Träffade också Anna Forssell på stallbacken som hade sin mycket lovande treåring Bohlgeri till start och som på nytt fick ett "elakt" lopp. Förstod inte Örjans styrning denna gång heller när han redan 1500 meter från mål försöker avancera. Det stod ju skrivet långt innan att han inte skulle bli nedsläppt utan sedan  fick harva ett helt varv i tredjespår.

Var på resande fot i lördags så jag kom inte år att blogga ut V75-raden till er. Men vi hade 6 rätt på fyra rader så vi fick 152:- in på ett system som kostade 144:- så 8:- plus alltså!

Med Nelli Colane är allt bra och siktet är inställt på Solvalla söndagen den 28 mars. Ett lopp för enbart fyraåriga ston över 2140 meter med max 500 000:- intjänat men med tillägg vid 190 000:-. Det gör att hon hamnar på främre volten. En fördel med tanke på hennes startsnabbhet och 40 000:- till vinnaren är ju inte fy skam! Återkommer längre ned om lite mer angående Colane. 

Dessutom kommer Nelli Minx att starta nästa tisdag den 16 mars på Axevalla. I lopp 3 i ett mycket litet fält för treåringar med max 35000:- på kontot startar hon från ett tredjespår. I sulkyn Magnus Jakobsson - Färjestadstränaren - och håller han bara vår märr i rätt gångart så tjänar hon minst 3000:- (vilket är sistapriset). På Annas inrådan har vi sagt att det är bättre att "starta igång" Minxen i enklare lopp än att hålla på med provlopp.

Nelli Bell lär snart vara redo för kval - kanske ett par-tre veckor framåt i tiden.

Och så har jag pratat med Jevgeni Ivanov i Estland igår. Allt är bra med Nelle Pride och Nelle Käck. Pride är fortfarande en lycklig hingst men enbart beroende på att veterinärskan varit sjuk i ett par veckor. Men på fredag blir han av med kulorna.

Annars är Jevgeni mycket nöjd med våra hästar. Välmusklade, hållbara ben och ett fint trav rapporterar han. Han tränar dem 3-4 gånger per vecka med följande upplägg: 5 km långsamt trav - skritt - 800 m snabbat i 1,55-2 min fart - långsamt trav 5 km. Det betyder alltså att han börjat köra lite snabbare med dem nu när vintern håller på att släppa sitt grepp även i Estland. Det minsta han skulle märka att de inte pallar den här träningsdosen kommer han att minska på den.

Han välkomnade oss över till hans anläggning i maj då han räknar med att kunna köra dem i premieloppstider dvs ned mot 1,30 - 1,35. Så vi ska kika på ett upplägg för de som vill åka över som vi återkommer till. Och sen är ju planen att plocka hem dem till Sverige och sätta dem i proffsträning så de kan gå sitt premielopp senast i oktober  så vi kan få premien på ca 20000:- kronor per häst. Vem/vilka som ska få äran att fortsätt träna våra djur får vi återkomma till. Men klart att Anna ligger bra till om hon fortsätter med de resultat hon gjort hittills.

Och så tillbaka till Nelli Colane. Travronden har den här veckan en bilaga med "treåringsstatistik" som i första hand tar sikte på att redovisa treåringarnas resultat 2009 utifrån deras respektive avelshingst. Enjoy Lavec koras till champion i kraft av pappa till Red Hot Dynamite med Lindy Lane som trea och mycket nära tvåan Muscles Yankee.

Jag har roat mig med att jämföra Colanes prestationer med genomsnittet och konstaterar att vi har en häst som tillhör kanske de bästa tio procenten i klassen. Totalt innehöll kullen 3269 hästar varav 1660 ston. Andelen av stona som kom till start som treåringar var drygt 40%. Snittinkomsten för hela stokullen var 24131:- vilket ska jämföras med de 157000:- som Nelli Colane sprang in. En genomsnittlig treåring gjorde knappt tre starter under förra året att jämföras med Colanes 13 starter. Endast 265 ston - 16% - har travat 1.17 eller snabbare och där har vår märr sitt rekord på 1,15,7 som ju är en bra bit under detta. Alltså i jämförelse en riktigt bra häst!

Ni som vet med er att ni inte har betalt månadsavgifterna - göt det! Jag vet var ni bor.

Jag återkommer på lördag med V 75-raden med Jackpotmöjligheter.

Torsdagshälsar
Anders


RSS 2.0