"FORM SLÅR KLASS"!

Ja det ska vi hoppas på de kommande loppen. Våra fyra hästar som tävlar den närmaste veckan skulle optimalt kunna tjäna över 350 tkr tillsammans. Det betyder också att de möter tuffa motståndare. Och så är vår chans att just  "form slår klass".

Låt oss börja med Nelli Miss i morgon i V86 avdelning 2 som kan ses på TV4 Sport vid halvåttatiden. Hon är ju riktigt tufft anmäld på pengarna och det visste vi ju. Men tidsmässigt är jag säker på att hon hänger med. Hennes 14,2 i voltstart på Åby visar vilken kapacitet hon har och så många bilstarter har det ju inte blivit. I Vaggeryd när hon hoppade från start gjorde ju hon ett fint lopp efteråt. Men rekordsänkning kommer säkert att krävas för placering. Så mycket talar emot - spår 8, stentufft motstånd, galopprisk med Solvalla och Vaggeryd på näthinnan - men lite talar ju också för. Och just att "form slår klass" och Missen är hästen med näst mest startpoäng som ju är en avspegling av formen. Vi ska absolut inte ge upp bara konstatera att det blir tufft! Nästan alla invändigt är ju startsnabba så hoppet får väl stå till att det blir rusning in i första sväng och att rutinerade Uhrberg hittar ner i banan och avvaktar och kör till på bortre långsidan och kommer fram i dödens och sen håller ett högt tempo in i mål. Barfota runt om annonserar Lönborg och lockar gör förståss förstapriset på 100 tkr men också en finalplats i Diamantstoet på Åbergskvällen på Jägersro i slutet av juli!

Sen på söndag den 17 juni på Nationalarenan har vi med både Nelle Käck och Nelle Pride i samma lopp! Det är V64ans avdelning 5 som jag gissar går av stapeln vid halvfem. Ett lopp som ingår i den prestigefyllda Solvallaserien för fyraåringar med final 17 november och där förstapriset i kvalloppen är 150 tkr och i finalen 500 tkr! Käcken har fått utmärkta spår två med Kenneth Haugstad i sulkyn och Priden spår fyra med Hans-Owe Sundberg. Det är självklart stentufft motstånd med Johanssons nye italienare och exempelvis imponerande Disco AE från Melanders formstall. Så klassmässigt har våra" lantisar" svårt att hävda sig men analyserar men tider och prestationer senaste tiden så behöver de inte skämmas för sig. Jag sticker ut hakorna och säger att de våra blir tvåa och femma och vem som tar vilken plats är hugget som stucket!

Å så vänder vi blad - som kungen sa - och så blir det måndag och trav i Halmstad! Det är V65 och i avdelning 2 - som väl brukar gå vid tjugoöversju - då startar Nelli Bell. Här ser det klassmässigt mycket jämnare ut och kusken Christoffer Eriksson ska försöka komma till på kort distans från ett besvärligt tolftespår. Men ska man döma av formen så har Bell högsta startpoäng i fältet. Eller annars kan man lyssna på vad Lars I sa efter dagens jobb och då borde vi ha den för tillfället bästa hästen i loppet. "Dunderfin" var ordet från Lars I! Förstapriset är 40 tkr.

Jag gissar att av de 365 tkr vi har chans på de närmaste fyra loppen så kommer vi att på måndagkväll kunna räkna in minst 100 tkrinsprunget till Team Nellevad!

Tyvärr kom inte inte Nelle Red Turbo med i treåringsloppet på söndag på Solvalla.

Jag hade också hoppats på att kunna presentera vår nya hemsida idag men tyvärr är det som vanligt tekniken som hänger upp sig. Allt ligger klart och är korrekturläst och godkänt och förhoppningsvis kan vi lägga ut den i morgon! Ge er till tåls!

Tisdagshälsar
Anders

INTE SÅ MYCKET HÄST IDAG

Nej nu får ni ge er till tåls till på tisdag om ni är ute efter hästnyheter. För kl 9.00 går anmälningstiden ut till Solvallas lopp söndagen den 17 juni och likaså till Halmstad den 18 juni (om nu Lars I anmäler dit). Och runt lunch brukar sedan startlistorna vara klara. Jag ska då också ge mig på en analys av Missens Tingsrydsstart på onsdag. 

Men bli inte förvånade och förskräckta när ni knäpper på datorn och går ut på nätet - för ni har väl www.teamnellevad.se som "automatsida"! Förhoppningsvis har vi då uppe en ny hemsida med mer information och ny design. Jag ska också lär mig - Gud sig förbarme - att datera upp hemsidan själv och då gäller det att ni hänger med i svängarna och regelbundet tar del av nyheter och revideringar för jag säger som läraren sa i vår gamla hederliga pluggskola: "Jag säger det bara en gång!"

Men så är det inte med er har jag förstått. Saker måste tydligen upprepas om det ska fastna på teflonet. Det ringer nämligen folk till mig och undrar vad det är för konstiga pengar som kommit in på kontot. Det är alltså återbäringen som jag betalade ut i det gångna månadsskiftet till alla som anmält konto och inte begärt ett tillgodohavande istället. I och för sig har jag viss förståelse för undringarna för detta måste ju vara sensationellt att man som andelsägare i ett travbolag får pengar tillbaka! Det ska vara en tusenlapp per andel i Team I och två i team II (enkelt och passande nog!). Ni kan väl kolla att inbetalningarna har funkat.

Glöm nu inte sammankomsten på Solvalla på söndag den 17 juni kl 12.30 hos Anna Forssell. Denna dag kan bli en höjdare då kanske inte bara Käcken kan beskådas på ovalen utan också Priden (om poängen räcker) och "den röde turbon". Dessutom visas alltså Global Power upp av Anna. Jag kommer att ha kvitton och kontrakt med mig så att ni sedan stolta kan gå hem och vara lyckliga andelsägare i ett nytt Team Nellevad med topphästar till ett billigt pris! Om jag vore i era kläder - men troligen en omöjlighet pga storleken - så skulle jag verkligen passa på och slå till så inte Solvalla Hästägarförening köper slut på andelarna! Anmälan om deltagande i söndagsträffen senast på onsdag den 13/6!

Preliminärt och utan att jag snackat med berörda ska vi försöka ha ett liknande arrangemang där vi visar upp Saturn och Nelli Eighteen May. Lönborgs gård ligger ju precis intill banan och om det går att ta märren till Jägersro - ska kolla med Viktoria och Sören - är väl ett lämpligt datum i samband med kvällstävlingarna på Jägersro tisdagen den 26 juni.

Trist detta med ATGs hemlighetsmakeri om spelet från Sydafrika. Det är ju inte bara när det är jackpottar de kapar åt sig utan även i vanliga omgångar tar de en större del av vinstpengarna än andelen av deras insatser skulle medge (läs insändaren i gårdagens Travronden). Det är omöjligt att de skulle vara så mycket bättre pålästa än spelarkollektivet här i Sverige (inklusive Harry Boy). Och detta är förödande för oss hästägare. Ett bristande förtronede för ATG så att spelandet minskar slår ju mot oss då våra prispengar till största delen kommer från "lirarna". Korten på bordet!

Här kommer förresten en "sydafrikarad" där jag tar upp kampen om att vi ska bli ensamma vinnare. Jag garderar storfavoriterna Mr Picolit och Hallsta Lotus. Istället spikar jag två stenklara som fått för lite streck på sig Iceland och Roxa Sisu. En häst som springer fortare än startbilen på Solvalla (hoppas jämtarna vet var gaspedalen sitter)och en märr som har ett rekord som är mer än 2 sekunder snabbare än konkurrenterna har ju inga problem att vinna trots dubbla tillägg.  Å så hjälps vi alla åt att jobba in - i rätt lopp nu! - Adielsson, Goop, Wallberg, Lennartsson och Berg (alltså inte Robban utan brorsan Hasse den gamle allsvenske fotbollspelaren som säkert håller full form så här i EM-tider). Ni håller tömmarna och jag skriker - så hjälps vi senare ikväll åt att räkna in miljonerna och peka med långnäsan söderut! 

Registrerat spel

Datum: 2012-06-09
Bana: Östersund
Spelform: V75, omg. 26

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1  1, 4, 5, 9
2  1, 6
3  4
4  1, 2, 5, 10
5  15
6  1, 3, 5, 7
7  3, 6, 7

384 rader x 1 x 0,50 kr = 
192,00 kr

Kvittonummer: 6928 B194 3A54 1144

Lördagshälsar den alltid ödmjukt kaxige
Anders


DEN EVIGE TVÅAN? - DEN 17/6 PÅ SOLVALLA!

Risken finns att vi underskattar Nelle Pride och hans prestationer när vi nu har Käcken i samma team! Vilket lopp han gör! Visst är det synd att han inte hinner dit- igen! Ja av raden att döma kan man tro att han är en ickevinnare med 7 andraplatser och 4 tredjeplatser (och bara en seger) på 25 starter men vi som sett loppen vet ju att han aldrig viker ner sig. Igår i detta lilla fält serverade ju Ulf Ohlsson honom en smörresa i vinnarhålet bakom Redéns 4-miljonersjänkare. Det fanns ju tre det handlade om före loppet och alla fick bra positioner. Redén fick ju dessutom trolla bort loppet och köra första varvet i 16-tempo, Hultmans Breedersvinnare satt perfekt (!) placerad i andra utvändigt och Nurmo´s där bakom! Sista femhundringen försöker spetshästen skärpa tempot men blir inte av med de andra och Priden biter sig fast i ryggen. Det går i 11-tempo! Och det handlar om två hästar till slut. Witasps som håller fantastiskt från dödens och vinner men bara med huvud och hals sedan Ohlsson hittat ut och rundat amerikanen och kommit invändigt. Varför kommer mållinjen så tidigt för!

Nu visade Nelle Pride återigen att han tillhör kullens åtminstone 50 bästa hästar både vad gäller tidsmässigt och förmågan att tjäna pengar! Och jag tror att han har sin bästa tid framför sig och att nästa år kommer tvårona i raden att bytas ut mot ettor! Betänk nämligen att såväl mamma som syskonen blommade ut först på allvar som femåringar! Det är inte omöjligt att Anna anmäler Priden till samma lopp som Nelle Käck den 17/6 dvs Solvallas Fyraåringsserie. Troligen behöver han ytterligare ett lopp innan Sprintermästaren den 5 juli. Dessutom finns väl en liten chans att han med sin andraplats kan kvala in till finalen i Norrlands Grand Prix som går på Bergsåker den 19 juli.

Nelli Miss startar som planerat på Tingsryd - inom V86-spelet som avdelning 2 (lopp 5) - nästa onsdag den 13 juni. Det är ett varv på mileovalen som gäller och Thomas Uhrberg kör. Bilstart (!) men tyvärr spår 8 och hon står ju tufft inne i loppet som återigen är ett kval till Diamantstoet med 100 tkr till vinnaren. Men form har hon ju som syns på att hon är den häst som har näst mest poäng men också när Lönborgs sambo berättar att hon varit mer eller mindre tokig igår i det ridjobb hon fick! ett bra tecken tyckte hon! Lönborg har förresten ytterligare två hästar med i loppet: Paisley och Photo Princess.  

Nelli Bell hade gått jobb i skogen i tisdags och kändes jättefin och hade låg puls efteråt. Så efteråt blev det sammanträde på Lottentorp för att analysera vad som hände på Tingsryd egentligen. Och då knäckte nog skötaren nöten! Hon blev helt enkelt hovöm i ett steg! Trampade på en lite grövre sten i det grova material som smålänningarna tillhandahåller (säkert lite billigare). Hon gick i och för sig med skor men man hade ju hoppats på barfota och verkat henne därefter. Och Christoffer sa ju att hon tappade travet i ett steg och när man ser hennes trav sista halvvarvet ser det faktiskt ut som hovömhet. Så hon slipper veterinärbesök och istället blir det anmälan till lopp på Halmstad eller Jägers i början av midsommarveckan.

Nelli Memory ska kollas upp av veterinären idag efter sin mediokra insats senast och jag återkommer när jag vet mera.

söndag den 17 juni hälsas alla andelsägare och övriga intresserade välkomna till Solvalla. I samarbete med Solvalla Hästägarförening kommer vi innan V64-tävlingarna att hälsa på i Anna Forsells stall inne på stallbacken. Syftet är i första hand att visa upp Nelle Red Turbo - som troligen startar i ett treåringslopp den dagen - och tvååringen Global Power som båda ingår i det nya andelsteamet.( Anna hade för övrigt kört Power för första gången igår och vi är väl efter detta och Turbos prestation i söndags överens om att andelarna i bolaget blivit alldeles för billiga. Men sagt är sagt och gäller fram till den siste juni!) Samling kl 12.30 och för er som inte hittar möter jag upp vid stallbacksentrén. Men jag behöver veta vilka som kommer senast onsdagen den 13 juni för att kunna fixa biljetter och fika till alla.

Noterade avslutningsvis igår att jag fått en meningsfrände i Micke Nybrink. Han hade spikat Anna Forssells Good Speed både på V86 och Dagens Dubbel igår. "Det är bästa hästen" tyckte Micke "och det är bara kusk emot" och då syftade han på Nordens i särklass bästa körsven: Jorma Kontio. Och när hästen sedan startgalopperade så skrek han ut i direktsändning: "Anna ska köra - då hade det varit stenklart!"

Det var allt för idag!
Torsdagshälsningar
Anders


MYCKET MOTGÅNG - MEN OCKSÅ LJUSGLIMTAR!

Det är inte bra med framgångar. Motgång alltid är nog bättre för då vänjer man sig. Men efter den fantastiska vårsäsong vi upplevt måste det kanske komma lite motflyt också. Det började väl med Nelli Miss spektakulära diskning förrs helgen inför storpublik. Sedan Nelli Bells genomlöappning på Tingsryd i torsdags.

Och igår en riktigt dålig prestation av Nelli Memory. Kusken Punkari hade heller inga bra bortförklaringar att komma med. Han letade - som han själv sa och skyllde på dressen, körhandskarna, att loppet blev ryckigt kört osv - men till slut återstod bara att det var en dålig prestation av hästen. Vad den berodde på får vi bli svar skyldiga på så länge. De kom ju bra igenom från tiondespåret och hamnade tredje invändigt som sedan blev fjärde efter en del positionsskiftande. När det sedan blev körning (som vanligt 700 kvar) hängde hon inte med trots att hon serverats en fin resa och galopperade uppgivet in på upploppet. Det var ju som sagt klent motstånd där 6 av 11 ekipage galopperade och vinnartiden skrevs till 17,5. När det gäller orsakerna till både Memorys och Bells sämre prestationer återkommer jag under veckan sedan tränarna fått chansen att kolla upp hästarna.

Annars en god nyhet: av de sju i Nelle Prides lopp återstår nu bara sex efter en strykning. Fem priser delas ut så håller han sig bara i trav och slår en av motståndarna så får vi pengar i ala fall. Men målsättningen är väl ändå bland de tre!

Och för att fortsätta med det goda så var väl Saturns brorsas - Mars - prestation i gulddivisionen fullt godkänd. En femteplats och med hästar spm Pitch Command, Prince Tagg, Spring Ray och I saw You bakom sig.

Å så det bästa till slut! Nelle Red Turbos seger igår på Axevalla. Å på vilket sätt! Från spår ett körde Björn Goop ett perfekt lopp och det var nog kanonbra att han fick denna styrning. Han visste ju precis vad han hade mellan skalmarna och vilket misstag han tyckte han gjorde sist. Han nyttjade hästens startsnabbhet och tog resolut hand om ledningen och lät honom springa ifrån de andra. Fältet blev så uttänjt att när kameran ska försöka fånga in alla hästar så blir de så små att de knappt syns! Första halvvarvet landade på 16,8 och han såg verkligen fin ut därframme i ensamt majestät. Nåja det var väl två hästar till som försökte hänga på bland annat Adielsson med favoriten. Det mest spännnade under loppet var annars om Goopens huvud skulle sitta kvar eller om det kom att skruvas av när han vrider och vänder på skallen åt alla håll för att försöka kolla in de andra i loppet. Och så fort de försöker komma lite närmare så släpper han bara en aning på tömmarna och Turbon får ytterligare någon längd tillgodo.  

In på upploppet så kyrkåker bara Goop och vinner avstannande och med sträckta linor på 16,4!! Det är årets 30e snabbaste tid en treårig hingst/valack presterat i år över distansen och då gissar jag i konkurrens med hästar som startat redan som tvååringar och är betydligt mer rutinerade.  Första varvet gick 17,7 vilket betyder att andra halvan har gått i 15-tempo. Den tiden gör han alltså i sin ensamhet och utan att bli riktigt pressad och med krafter i mål. Och när han få sträcka ut så där finns heller inga galopptendenser.

Det var Lasse Punkari som värmde hästen och precis som han körde av banan så snackade jag med honom. Å Lasse hade faktiskt torskfrossa å varnade mig för vinnarspelet på Turbo för han hade snackat med Svanstedt som värmde samtidigt och som sa att han hade en riktig skjutare som säkert kunde gå 15-16-tider. Jag hörde förresten nu på måndagsmorgonen från Skara att man fortfarande var ute och gick skallgång efter Lax Broline och Åke Svanstedt som skulle ha gått i mål På Axevalla vid 14-tiden söndagen den 3 juni!

Ärligt talat är man väl lite dum i huvudet som sätter in Turbon i ett andelsbolag - i alla fall till det låga priset - och inte behåller honom för sig själv. Men sagt är sagt och så får man väl trösta sig med att delad glädje är dubbel glädje!

Måndagsmorgonhälsningar
Anders
 





UPPVISNING

Först - så jag inte glömmer - alla ni som är i närheten av Solvalla söndagen den 17 juni ska vika den dagen för ett besök på på Nationalarenan! Det finns stora möjligheter att se Nelle Käck i Solvallas fyraåringsserie med 150 000 :-  förstapris men framförallt som en bra genomkörare inför Sprintemästaren den 5 juli i Halmstad. Men då kommer också Team Nellevad i samarbete med Solvallas Hästägarförening att visa upp två av "Vallateamets" hästar: Nelle Red Turbo och Global Power. Eventuellt - och beroende på hur det går i morgon - kan det till och med finnas ett lopp för den "Röde Turbon". Jag återkommer med hålltider mm!

Apropå Turbon och hans lopp i morgon så hade Anna blivit uppringd av någon av tippartidningarna som frågat om hans chanser. Och hon tänkte först säga som det var att slutar han bara larva sig och håller sig i rätt gångart så vinner han med hela (eller om det var halva jag kommer inte ihåg) upploppet (Axevalla har Sveriges längsta!). Men så kom hon på att jag sagt att jag gillar höga odds så då fick det räcka med att han är "ett osäkert kort".

Sen kan jag inte sluta suga på karamellen sedan i söndags. Nelle Käcks tid är värd att sättas in i ett sammanhang och även om banan var snabb så av någon anledning sprang inte alla hästar fort så det räcker inte som förklaring. Svenska rekordet för 4 åringar på distansen satte Dexiueme Piscous (kan nån kolla om jag stavat rätt!) för precis ett år sedan på Mantorp (måste varit i Ina Scotts ära som går idag igen) och lyder på 12,1. Sedan har jag jämfört Nelle Käcks tid med andra svenskfödda hästars tider som fyraåringar sedan 2008 och på svenska banor. Jag har just inskränkt mig till svenskfödda för med dem är det troligt att han tävlar på lika villkor då vi inte vet vad amerika- och italienimporter käkat som små. Då finns det bara två (!) som sprungit fortare och förutom han med det svårstavade namnet så sprang Kaffir Face i samma lopp 12,2 som tvåa. En häst har sprungit lika fort: Maharajah i Rättvik 2009. (Det där att ta bort importerna har inte så stor betydelse då det är bara de två som slog Käcken i söndags som sprungit snabbare sedan 2008 och två som sprungit lika fort: Nu Pagadi och Adrian Chip).

Så över till dagen sjuttifemma! För er som funderar på Jägersroteamet kan det vara extra spännnade att spana in avdelning 3 där Saturns helbror Mars startar med bricka 5. Han gör debut för Claes Svensson som säger till Travronden att han kom i fint skick till honom för tre veckor sedan. Barfota och norskt annonseras men han är inte särskilt betrodd (enprocentare). Men värt att kolla in! Nedan kommer annars dagens uppvisning i V75-lir men tyvärr hade jag inte möjlighet att sticka till Kapstaden (passande namn!) för att lämna in systemet. Så ni får som vanligt hålla tömmarna! 

Registrerat spel

Datum: 2012-06-02
Bana: Mantorp
Spelform: V75, omg. 25

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1  6
2  6
3  2, 4, 5, 10
4  3, 8
5  1, 8, 12, 13
6  4, 7, 11
7  1, 3, 5, 12

384 rader x 1 x 0,50 kr = 
192,00 kr

Kvittonummer: 2B40 28CB 1878 1940

Lördagshälsar
Anders


KONTRASTERNA

Ja det var verkligen kontraster igår. Från en solig och varm 1000-metersbana mitt i storstadsbebyggelsen med knappt 30 000 i publiken hamnade man mitt i den smålandska skogen, med högst 10 grader och snålblåst med cirka 300 pensionärer på plats och en bana där man knappt såg hästarna på andra sidan (kikare nästa gång!). Inga tekniska hjälpmedel  form av storbildskärm och liknande bara en TV-apparat i ett tält. Men de sålde i alla fall Bullens pilsnerkorv! Sådär är också travlivet och så är det för det mesta men där fanns flera av de tränare och kuskar som var på Solvalla! Bland annat Jörgen Sjunnesson som jag gratulerade till att han var helskinnad. Ändå inte så farligt som det såg ut sa Jörgen men tycker dels att hon blivit värre och värre i volterna och att det inte är i själva vändninsmomentet hon reser sig utan när hon blir ivrig och ska iväg.

Nelli Bells lopp blev ju också kontrastrikt och något som vare sig kusk eller tränare blev riktigt kloka på. Hon såg fin ut innan loppet och vi var lite undrande om hon skulle klara att svara upp sitt spår nu när hon blivit nedstruken till innerspår. Men det var ju inga alls problem. Christoffer behövde aldrig köra på henne utan hon följde bara bilens vinge och kom enkelt till spets. När hon fick tryck av hästar som kom utifrån försvarade hon sig enkelt och jag tyckte travet såg riktigt fint ut (har kollat på liven efteråt också). Och så precis efter halva loppet så var det som kusken beskrev som om någon högg en kniv i ryggen på hästen. I ett enda steg började hon tappa travet och sen såg det konstigt ut ända in i mål. Stappligt och märkligt skuttande emellanåt men hon höll sig ju i något som liknande trav. Det gick inte fort och alla andra sprang förbi henne och hon blev sist i mål.

Det gick ju riktigt fort första fyrahundra (7-tempo) men mjölksyra ska ju inte komma förrän inne på upploppet i så fall. Hon blåste inte särskilt mycket efter loppet och pulsen låg på vanliga 96 så det verkar ju inte vara någon infektion. Och nån riktig förklaring hittade varken kusken eller Lars I. De var riktigt brydda medan hästen såg riktigt pigg ut. Det blir att olla upp i ett lättare jobb efter helgen och kanske också ett blodprov.

Nelle Pride hedrar Nationaldagen med att starta i ett försök i Norrlands Grand Prix. Ett lopp för fyraåringar på Bollnäs över 2140 meter med bilstart och 60000:- i första pris. (Vad Norrlands Grand Prix innebär har jag inte kunnat finna ut utan får återkomma till.) Dock bara sju hästar till start och spår 3 med Ulf Ohlsson i jollen. Det är också avdelning 4 inom V86. Trots att det bara är sex motståndare så ser det tufft ut men tidsmässigt inte omöjligt att han skulle kunna hänga med och knipa en tredjeplats. Vi återkommer i ämnet.

I morgon kommer raden som vanligt!
Fredagshälsningar
Anders


RSS 2.0