BRA MISS AV MISS

Ja kanske det var så ändå. Före loppet sa Kasper K Andersen - som skulle köra Nelli Miss i lärlingsloppet - att hon kändes jättefin (eller möjligen sa han "kämpebra", eftersom han är dansk). Å så i starten händer detta som bara inte får hända när man kör 60 mil för att se hästen vinna! Hon startar lika fint som vanligt och har nosen före sina konkurrenter och ser ut att vara på väg mot ledningen när hon slår på en kort galopp. Ställer sig snabbt men hamnar sist i fältet och serveras sedan ett snällt lopp av Kasper som mestadels kör invändigt. In på upploppet är det ju en mur av hästar framför men hon ser ut att ha mycket krafter kvar och spurtar starkt och blir målfotoslagen i kampen om sjätteplatsen och sistapengen, tyvärr. "Vi hade vunnit om inte galoppen kommit" sa Kasper efter loppet. 

Tjejen som var med som hästskötare spekulerade också i att strulet på resan från Malmö till Vaggeryd  skulle kunna ha påverkat Missen (även om jag inte tror det). Hon berättade att de råkat ut för en däckexplosion på hästbussen där de hade sammanlagt fem hästar lastade. De fick krypa på lägsta växel i en timmes tid innan de hittade en lämplig plats där de kunde stanna för att lasta över till den nya transport som var på väg. Naturligtvis kom de sen sent till tävlingsplatsen och det blev lite stressiga och inte särskilt optimala förberedelser. Men det syntes i alla fall ingenting på hästen innan loppet.

Varför var det kanske ändå en bra "miss" då? Jo Missen fick ju ett snällt lopp och hade alla krafter kvar när hon gick i mål. Å de kan ju vara bra att ha redan nu på fredag den 11 maj i ett kval till Diamantstoet på Kalmar. Samma tävling där hon på Halmstad kvalade in till Åbys tävlingar i samband med Olympiatravet. Skulle hon gå vidare denna gång är det final på lördagen under Solvallas elitloppshelg! Det ni! Men det blir tufft förståss och många bra hästar emot. Vid en snabbkoll så noterar jag att Staro Divine - en riktig racer ni vet - gör sin andra start för året. Från bra lägen i förstasvolten har Stefan Persson och Uhrberg bra hästar. Vår märr som har försiktige Sjunnesson i sulkyn har tyvärr fått bakspår - spår 9 - i en välfylld främre volt med 10 hästar totalt. Men jag hoppas Jörgen får svårt att hitta ner på innerspår denna gång! Nelli Miss är för övrigt den med näst snabbaste rekordtiden i loppet. Staro Divine - förståss - är snabbare men står med 20 meters tillägg. Så en liten chans till finalplats är inom räckhåll (en plats bland de tre första brukar räcka)! Lopp 8 på fredagkväll alltså och 100 000:- till vinnaren!

Och eftersom syster inte hade flyt så hade inte helle broder Nelle Pride tur i de norska inbjudninagarna. En plats som andra reserv räckte inte för att komma med i någon av Bjerkes tävlingar på söndagen under Oslo Grand Prix. Tyvärr, tyvärr så nu undrar jag om det inte blir ett lämpligt lopp på Solvalla den 16 maj. Varför inte Solvallaserien om poängen räcker. Å tisdagen den 22 maj finns ett stolopp stängt vid 30 tkr på Eskilstuna som kunde bli en lämplig uppgift för Nelli Memory. Som blev lite trött sista  50 meterna på Gävle enligt Anna men blåste inte särskilt mycket när hon kom till stallet. Troligen gick det lite för fort sista delen av loppet för henne helt enkelt.

Men nu passar vi på att ta ett kortare perspektiv, nämligen torsdag! Vad händer då säger kanske någon jubelidiot? Som om inte hela Sverige just nu är koncentrerad på denna stora sporthändelse i landet. Jaha, hockey-VM säger då någon ännu större jubelidiot. Här snackar vi riktig sport, säger jag då, inte nåt larvigt petande med kryckkäppen efter en lakritsglass.

I alla fall i skrivande stund är det ca 60 timmar kvar (start 19.30 på torsdag 10/5) till Nelle Käcks start i Kungapokalen på Åbytravet. Vi blir nio personer i hejaklacken som på VIP-plats kan beskåda det hela. (Å ni som inte kan ta er dit kan ju knäppa på TVn och ratta in TV4 Sport där hela V75-omgången sänds direkt från klockan 19.00). Jag läste igår kväll i Åbyprogrammet och var tidigt ute i morse och hämtade Ronden för att se vad de säger om våra möjligheter. Inte är vi särskilt betrodda och då är det ju inte prestationen i kvalet som drar ner betyget. Det är nog gamla svaga meriter i form av endast en viktoria i karriären. Men vi vet ju hur loppen gått till och hur nära det varit och att Käcken ingalunda är en vek "icke-vinnare". Nåväl Ronden rankar honom sist och Åbyprogrammet 3a från slutet (bara bra och oddshöjande igen!). Men de har i texterna svårt att avskriva honom och påpekar hans startsnabbhet och spekulerar i att han kanske till och med är så starsnabb att han kan ta en längd på favoriten?? Ronden sträcker sig till "nypa en plats vid klaff" och det är väl det realistiska.

Annars är drömscenariot följande: från start öppnar Brad de Veluwe riktigt snabbt och öppnar upp ett par längder till bakomvarande (Donttellmewhattodo) och att Käcken hakar på, får luckan och kan krypa ner i vinnarhålet. Sen har Ludde fått upp farten och kommer och trycker med sin världsstjärna men finnen släpper ju förståss inte. Det blir körning och Käcken smyger enkelt med som han brukar. Väl inne på upploppet ser han extra käck och morsk ut å så släcker han båda dessa stjärnor! Men inte från snikspåret utan han får regelrätt luckan i sista sväng och kan dra upp sin patenterade långsspurt! Sen är det bara att lugnt och städat knalla bort till vinnarcirkeln och därefter till luckan och hämta ut kovan. Jo i den ordningen får det bli! Å så i mitten av juni får man väl sitta vakt vid brevlådan då utbetalningskortet på 100 000 euro dimper ned.
 
Lite kul var det i Travrondens presentation av deltagarna att de tagit fasta på det tips jag skickade till Freidenvall i förra veckan nämligen Käckens släktskap med kungapokals- och elitloppsvinnaren Conny Nobell. De skriver just att: "vinner Nelle Käck Kungapokalen så kan Ring in Peace ståta med något speciellt. I så fall har hon både en son och dotterson som vunnit det viktigaste medeldistansloppet för fyraåringskullen".

Jag återkommer om det händer med vad som händer så fort det gör det och några mer spekulationer tänker jag också kosta på mig innan torsdagskväll. Det är ju en del av gerjen och njutningen!

Tisdagshälsar
Anders


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0