STOLTA MÖDRAR!

Igår onsdageftermiddag kom ett sms: "En tjej 13.32, 3990g, 53 cm" med avsändare Anna Forssell! Ett jättestort GRATTIS Anna inkluderande pappa Ari! Och vilken vecka Anna haft på tävlingsbanan som tränare - men detta återkommer jag till.

Och så går det en märr och betar på de evigt gröna ängarna och som haft sina samtliga tre avkommor till start de senaste dagarna. Självklart kan hon - som hennes namn Farmer Pride antyder - stolt gnägga åt de andra hästarna då resultaten för hennes ätteläggar blev tvåa - etta - tvåa och sammanlagt 102 500:- insprunget på tre dagar. Måste vara någon form av rekord!

Men vi börjar i måndags då Nelli Miss gjorde sin första start på ett tag och nu i Michael Lönborgs regi. Från sitt sjundespår kunde hon med hjälp av Thomas Uhrbergs startskicklighet snabbt ta sig fram till spetsen. 12-tempo första 500 och, storfavoriten kommer och då släpper klokt nog Uhrberg. Missen ser riktigt fin ut där hon lunkar med i favoritryggen och när Haugstad drar upp tempot 500 kvar (12-tempo sista femhundringen också!) så är hon enda häst som kan haka på. Ut ur svängen ser det för en kort sekund ut som om hon skulle kunna utmana. Men då sträcker ledaren ut lite på stegen och det blir många längder i mål men lika många har sedan Missen till tredje hästen.

Lönborg och Uhrberg var mycket nöjda efteråt och Michael så nöjd att han åkte hem och anmälde direkt. I lunchtravets andra lopp på Åby tisdag den 17 januari startar Nelli Miss igen. Jag har inte hunnit analysera men enligt Lönborg tyckte han att hon stod bra inne och att värsta motbudet kanske är Ulla. Spår 4 och Sjunnesson som lärt känna Missen väl! "Jag brukar inte anmäla så tätt" sa Michael till mig igår "men hon kändes så fin så det var väl lika bra". En egen teori jag har är att Michael siktar på ett stolopp inom V75 på Jägersro den 28 januari men att då behöver Missen lite mer startpoäng för att komma med. Enbart en spekulation från min sida men en spännnade matchning i så fall!

Samma lopp kan eventuellt bli aktuellt för Nelli Minx. Lars I berättade att han i brist på lopp just nu låter behandla henne för att se om de kan få bort det där med att hon tar töm under loppen. Men karensen är inte längre än hon skulle kunna gå ut den 28/1. Det är ett stolopp inom V75 för lärlingar där man står på första volten om man max har tjänat 125 000:-. Minxen har ju 620 poäng och det är gränsfall men brukar räcka att komma med. Missens 465 poäng är nog tveksamt att de räcker.

Å så gårdagen! Pengar vore bra sa jag innan med tanke på motståndet och spåret. Ett mycket fint fyraåringslopp sa de i studion innan loppet. Björn spetsar - fantastisk svit igår men jag tycker också de andra kör alldeles för fegt och att han får vara i fred oavsett vilken häst han kör! - och trollar bort första kilometern i kallblodstempo. Nelle Pride med Akseli har hamnat långt bak och i fjärde par utvändigt. Måste bli tempotorsk tänker jag.
700 kvar vrider de på och får ut Daniel Olsson framför men han får inte fart på sin häst. Och det ser ut som Priden tvekar och släpper någon längd och det är minst 50 meter fram till ledaren femhundra kvar. "Suck, det blir ingar pengar idag" säger jag i TV-soffan! Men då lägger Priden ner sig i grejerna och börjar sin långspurt. Det blri både tredje och fjärde spår i kurvan och åt den undflyende Björn Goop är inge att göra något åt men alla andra sveper han till en säker andraplats. Återigen en stak insats. Nu klev han över 1000 startpoäng och Anna utesluter inte från sin BB-säng att det kan bli V75-start även för Priden på Jägersro den 28/1 i ett klass II-försök. Det är kanske gränsfall men Anna ska kolla upp Priden och fundera de närmaste dagarna.

När det gäller Nelle Käck så har han ju form och kan starta bara det finns lämpliga uppgifter (han var anmäld men kom inte med i Pridens lopp igår) och Nelli Memory behöver nog lite mer träning innan det blir dags igen.

Det blir långt idag men klart man är lite upprymd efter våra hästars senaste prestationer. Något som är roligt är ju att kika till statistik och ligor så här i början av året. När jag gick Solvallas travskola en gång på tiden hos travamatören Sune Frövall så bestod hälften av tiden att köra häst och den andra hälften att få höra alla anekdoter från travets värld. Bland annat den om "Kavajen", en travamatör på Solvalla med 1-2 hästar som dessutom hade en herrekiperingsaffär och därav smeknamnet. Han kunde inte köra häst sa ryktet utan i voltstart blundade han bara och höll sig i så hårt som möjligt när starten gick så fick hästen sköta resten. Men han kunde titulera sig champion på Solvalla en kort period vilket han också gjorde. Ett år vann han nämligen första loppet för året - hur det gick till vet han knappt själv!

Nåväl: vilken start för våra tränare och inte minst barnaföderskan. Anna har startat 11 hästar i år vunnit med fem, varit tvåa två gånger och fått in över 200000:- på kontot! Hon har 45 i segerprocent och ligger på tionde plats i tränarligan. Lite längre ner hittar vi Lönborg på en 25e plats också med 11 starter och nästan 20 i segerprocent och med 176 tusen kronor insprunget. Lars I har öppnat lite försiktigare och har på sina 7 starter tjänat knappt 80 tusen kronor. Team Nellevad är med i hästägarligan också: på en tiondeplats bland de segerikaste och en 22a plats bland de vinstrikaste (vilket ska jämföras med att vi inte var bland de 200 förra året).

Men värst är nog uppfödare Grundström i alla fall! 110 plats förra året och en knapp miljon insprunget. Hittills i år: en sjätteplats på sex starter (2-2-1) och redan drygt 160 000:-!

Vad ska det bliva med oss alla - tränare, uppfördare och ägare - detta år om detta håller i sig? Nåväl nu vill jag inte vara pessimist men alla som är iblandade i trav och det går både upp och ned och för det mesta nog mest "ned". Så därför nu gäller att njuta i fulla drag och visste vore det kul att se fram mot en V75-omgång på Jägers nu när våra hästar är i form och hoppas på att åtminstone få någon till start!

Glada torsdagshälsningar
Anders

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0