FINALKLART!?

Fantastiskt egentligen! Att få köra till Göteborg tre veckor på rad för att få se egna hästar starta i kanonfina lopp. Ja en finalplats i Kungapokalsfinalen den 10 maj är ju inte klar ännu men start i finalfältet OlympiatravsV75-finallördagen den 21 april på Åby fixade Nelli Miss igår!

Usch vilket ruskväder på Halmstad igår. Och banan var smetig och betcknades som något tung. Några tränare var riktigt oroliga hörde jag att det tom fanns skaderisk. Men inledningsvis fascinerad Fascination som vanligt och gav det övriga lilla -men goda - fältet inte en chans. Brioni vann enkelt men glänste inte och där tyckte jag nog Nick Nock såg lika bra ut. Å sen var det dags!

När jag bloggade innan påsken var vår Nelli Miss inte särskilt betrodd vare sig av experterna eller på streckspelet. Men succesivt under annandagen så klättrade och blev till sluta av med favorit! Förklaringen var nog att alla med tillgång till lopparkivet kollade in hennes Åbyprestation + att Persson med den dittillsvarande favoriten började inse att han inte skulle komma till spets. Det deklarerade för övrigt Lönborg för honom när de kom till stallbacken på eftermiddagen att det var ingen idé han försökte! Så varför lyssnade han inte?

Missen med Örjan i sulkyn tog enkelt hand om ledningen och Stefan Persson fick som väntat dödens. Men efter femhundra meter tog han helt plötsligt sats och satte press på Örjan - kanske trodde han att Kihlström slumrade till där framme som det har hänt att han gjort någon gång. Men han fick ett resolut svar men det blev tuff körning några hundratals meter tills Persson gav upp och kröp ner i rygg. I samband med denna speedkörning tappar Nelli Miss en sko - syns på TV-bilderna - och rumlar till men starkt av både häst och kusk att hålla sig till travet. Istället kommer Uhrberg fram i dödens och in i sista sväng trycker han till ordentligt. Då sitter nog speeden ändå i form av mjölksyra i Missens ben och hon får ge sig. Men håller mycket starkt undan för övriga över upploppet som fått en behagligare resa och blir ohotad två i mål. Betänk att detgick 14,7 sista femhundra meterna på något tung bana. Mycket starkt vill jag påstå!

Detta innebar att regnet kändes lite mindre påtagligt. Inte fel heller att det ramlar in 50 000:- på kontot men kanske framförallt att vår märr nu kvalificerade sig för finalen i Diamantstoet på Åby den 21 april, samma dag som finalen i Olympiatravet körs! Och det är precis som i de riktiga V75-finalerna 200 000:- i förstapris! Så därav utropstecknet i rubriken.

Frågetecknet syftar på att det finns också en liten chans att Nelle Pride kan komma med i klass II-finalen samma dag! Jag talade idag med Mattias Stenby som är ansvarig på Svensk Travsport. Normalt sett måste man ställa upp i finalen om man kvalificerat sig (och inte är sjuk eller skadad). Nelle Pride är 4e reserv just nu men - och detta är ett viktigt men - man får låta bli att ställa upp om det går kval till insatslopp veckan före eller efter finalen. Å nu går ju Kungapokalskvalen bara en vecka efter - där ju för övrigt Priden ska vara med! I finalen i klass II är det ovanligt många fyraåringar med denna gång vilket betyder att flera kan komma att välja bort V75-finalen och då kommer Priden med. Jag vet redan att 3e-reserven går ut på Solvalla på lördag och då knappast startar veckan efter och Stenby trodde nog att det finns en liten chans att fler skulle låta bli att anmäla.

Jag har också snackat med Anna och efter lite dividerande där hon mest var rädd för långresorna - inte själva loppen (hästarna tunnar ut av resande men han äter å andra sidan ordentligt) - var vi överens om att vi ska ta chansen och anmäla Priden. Vem vet när man nästa gång får en sådan möjlighet - två hästar till start en V75-finallördag och dessutom syskon!. Vi bedömer också att Priden har en sådan hårdhet att han klarar denna matchning men att han efter finalen i Kungapokalen den 10 maj ska få lite semester. På söndagkväll vet vi!

Å som väntat startar Nelli Bell på Kalmar "lyckodagen" fredagen den 13e! Lopp 2 med startspår 10 över kort distans gör det nog svårt att komma till. Men hon får en skicklg kusk i detta lärlingslopp: Sebastian Nilsson som är förste man hos Lars I. Sebastian som för någon månad sen vann guldklockan på Jägersro i tuff konkurrens! Jag återkommer med lite analys i samband med att jag kommenterar Nelli Memorys och Nelle Käcks lopp på torsdag kväll.

Tisdagshälsar (fast jag trott det är måndag idag):
Anders

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0