KNÄPPGÖKERI - OCH OK TROTS ALLT!

Svårt att enkelt sammanfatta intrycken av våra (inklusive tiiltänkta) starter den gångna veckan. Men rubriken är ett försök. Vem som har stått för knäppgökeriet får ni själva räkna ut efter att ha läst nedanstående.

Nelli Miss såg fin ut i värmningen och var väldigt lugn och samlad i stallet. När vi står på publikplats och väntar på att de ska komma ut till veterinärcirkeln så kommer jag på och säger: "Javisst ja det här ju här på Mantorp de har den där (censur) till banveterinär, vad han nu heter?". Samtidigt tänker jag i mitt stilla sinne: Undrar vilket ekipage han ska demonstrera sin makt på denna tävlingsdag och intet ont annande att vi skulle drabbas.

OK Nelli Miss har ett litet annorlunda sätt att frusta på som Anna har reagerat på och en del kuskar när de värmt henne. Men det försvinner när hon springer fort och hon har ju aldrig själv lidit av det genom att hon exempelvis skulle ha svårt att få luft eller liknande. Så utan att konsultera tränaren står han där som en Napoleon i cirkeln - veterinär Anders Darenius - och med yviga gester vinkar Johnny och Missen av banan och stryker dem.

Detta hade kunnat vara svårsmält men acceptabelt och sättas upp på kontot "misstag från en veterinär" men när han sedan utan anledning beter sig oförskämt och skriker åt Anna Forssell så får det vara nog! Finns ingen anledning att en myndighetsperson under tjänsteutövning å Jordbruksverkets vägnar ska få bete sig på ett sådant sätt. Tyvärr är det ju inte första gången. När andra kuskar och tränare hörde vad som hänt Missen och Anna fick jag höra flera berättlser om Darenius framfart. Att inte Jordbruksverket och Mantoptravet tagit i detta för länge sen kan bara ses som ren slapphet.

Nu hade jag ju en förutfattad mening om personen i fråga efter att ha sett honom på TV i samband med obegripliga veterinärstrykningar i V75 och i debattprogram apropå Svanstedtsaffären. Men ni som vill bilda er en egen uppfattning uppmanar jag att googla på "Anders Darenius" och läsa om han åsikter om travsporten. Det är totalt obegripligt att han dels själv agerar som banveterinär och dels att myndigheterna och Mantorptravet tillåter honom att hålla på. Jag får en association till Don Quixote ni vet - riddaren av den sorgliga skepnaden. Cervantes huvudperson i romanen från 1600-talet och som hade en totalt snedvriden verklighetsuppfattning och därför bland annat stred mot väderkvarnar. Han hade ju en trogen vapendragare i Sancho Panza som räddade honom ur alla besvärliga situationer och i detta fall är det väl Mantorptravet och Jordbruksverket som är vapendragarna.

Jag har i samråd med Anna låtit meddela Mantorptravets chef att vi inte har för avsikt att starta våra hästar på den banan, åtminstone inte så länge Anders Darenius är dess banveterinär! Det spelar säkert ingen roll för dem men är ändå en viktig markering. Vi får säkert anledning att återkomma i ämnet och ni får gärna höra ev er med synpunkter. När det gäller Nelli Miss sä krävs nu ett friskintyg (från en riktig veterinär!) och så tror jag det blev startförbud i fem dagar.

Och så över till nästa lopp. Nelle Pride tycker jag gjorde ett bra lopp. Johnny hade order om att köra fram även om han startade långt ute på vingen (det blev ett sjundespår efter en strykning invändigt). Priden är ju relativt snabb ut, trivs i ledningen och är lite stänkrädd. Att det sedan skulle bli tredjespår i första sväng i 11-tempo gick ju inte att räkna ut och nån chans att backa fanns ju inte. Då hade det blivit allra sist och speeden från start offrats helt i onödan. Nu kom de ner i ledningen efter 500 meter och förhoppningen var ju att få lugna ner. Men då sänder Sundberg sin häst från sista plats. Han kommer fram och trycker och trycker. Han borde ju ha så mycket rutin att han fattar att inte Johnny släpper frivilligt efter att ha fått offra så mycket. 15-tempo första varvet och det hade väl varit OK om Sundberg parkerat i dödens men han fortsätter att trycka och Johnny tvingas till slut släppa. Femhundra meter kvar ser man att Priden börjar hänga i gerjerna och trots en sista plats så tycker jag han håller riktigt bra över upploppet och hans sluttid blev densamma som vid segern på Gävle 17,0! Klart han var skittrött i mål och efter loppet men han återhämtade sig snabbt. När vi efter en stund var inne och hälsade på honom i boxen var han nyduschad och såg riktigt pigg och glad ut. Så har han nu bara tagit loppet på ett bra sätt så blir det anmälan till ett lopp i Rättvik den 23 juni. Autostart och kort distans och enbart för treåringar. Därefter ska han få ta det lugnt några veckor och sen är siktet Breederskval i slutet av juli.

Och så hem till Knivsta, lasta ur och in med nya hästar och resa till Lindesberg (ja inte jag förstås utan Anna och hennes skötare) där Nelli Minx ju startade igår. Hon såg kanonfin ut i både värmning och provstart. Så fin att Live-kameran fastnade på henne under långa stunder. Tyvärr blev det omstart och vid denna första start syntes det till och med på TV-bilden att hon fick sig en rejäl bredsida av hästen utvändigt. Och enligt Anna blev Minxen lite spänd av detta. Vid nästa start så ville hon bara ge sig iväg från sitt bakspår och då blev Anna tvungen att ta i henne och då kom galoppen. Sen försökte Anna köra ifatt fältet och forcerade lite för mycket och då kom en ny galopp. Detta är ju ingen galopplysten häst och på sina 18 starter har hon bara galopperat tre gånger. Så det är väl bara att läsa proppar och anmäla igen.

Och när det gäller Nelle Käck så är planen Breederskval på Rättvik midsommardagen.

Det blev mycket det där men så har det varit om inte framgångsrika så åtminstone händelsefyllda dagar!

Vi hörs - onsdagshälsar:
Anders (fint namn förresten!)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0