KÄCKEN KVALAR SNART!

Jo Anna lät meddela det i veckan att hon nu i början av februari tänkte kvala honom och att hon tycker att det är en mycket fin häst. "Kanske den bästa av dem", som hon lät undslippa sig.

Annars är det ju storhelg för alla oss traventusiaster. Pris d´Amerique med möjligheter för en svensk häst att vinna även om man ska komma ihåg att det inte är lätt att snuva grodätarna i deras egen kula. Jag tillhör ju de som trodde på Ready Cash (galopperade och diskades) redan förra året när det dök upp en äckligt rosa dress på upploppet och ställde till med en av de största överraskningarna någonsin - 172 i vinnarodds! Jag var nog inte ensam om på Vincennes den dagen att sätta den franska menyn i halsen.

Och det är klart att man gärna skulle vilja vara nere i Paris denna helg. Men denna gång är jag hemma i Nällevad och har knåpat ihop följande rad till dagens V75a. Håll tömmarna ni!


Registrerat spel

Datum: 2011-01-29
Bana: Halmstad
Spelform: V75, omg. 5

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1  1, 3, 6, 9
2  14
3  6
4  1, 2, 4, 10
5  1, 2, 6
6  2, 6
7  1, 2, 5, 10

384 rader x 1 x 0,50 kr = 
192,00 kr

Kvittonummer: 2580 0884 B3D4 4100

Lördagshälsar
Anders


TVÄRTOMRESULTAT

Två bra insatser i måndags och tisdags men placeringsmässigt tvärtom vad spelarna hade räknat med. Det vill säga Minxen blev tvåa (vinnaroddsmässigt femma) och Missen femma (tvåa på vinnarspelet).

Nelli Minx startade sent på måndagskvällen på Mantorp i ett långlopp och från spår fyra i bakre volten. Björn Goop såg till att hon fick en fin start och hamnade som fjärde häst när de radade upp sig på ett spår. Jorma drog iväg med sin häst som såg ut att pulla hårt vilket slutade i galopp efter ett varv. Minxen får då bjuda favoriten Lennartssons på sin rygg och 700 kvar avancerar Björn med Nelli Minx hastigt och kommer fram i dödens och in i sista sväng har de slagit klorna i ledaren. In på upploppet kommer den smygkörda favoriten ut och går en snapprepa och övertar och vinner säkert. Lika säker tvåa blir Nelli Minx på tiden 18,3 och andrapris på 7500:- vilket innebär att hon nu har 57800:- på sitt konto.

Å så blev det tisdag och lunch och på Åby startar Nelli Miss från spår 10 bakom bilen över 2140 meter. Björn Goop ser till att det blir en lugn och säker start vilket innebär ett fjärdespår utvändigt. Och sen händer ingenting i en och en halv kilometer. Då går Svenstedt 600 kvar och Goop och Missen som suttit i hans rygg hänger med och ut ur sista sväng har sex hästar gått loss. Det går riktigt snabbt sista 500 (15,5) och Missen går lika snabbt som de andra därframme vilket innebär att det blir en femteplats i mål. Sluttiden blir 18,6 och hon lägger 3000:- och är nu uppe i 86700:- i intjänade pengar. 

Anna och Björn var nöjda med hästarna och resultaten och planen framöver ser ut som så att Minxen nu får träna på och ta det lite lugnt fram mot slutet av mars medan Anna funderar på att starta Nelli Miss om några veckor. Preliminärt på Jägersro tisdagen den 22 februari. Ett lopp för fyraåriga ston över 2140 meter och där de som tjänat över 100 000:- står på tillägg. Ni kan ju göra en liten notering i kalendern!

Onsdagshälsar
Anders

LÖRDAG HELA VECKAN!

Ja nästan i alla fall. Lördag och V75. En knepig omgång tycker i vart fall jag. Ingen stenklar favorit och några riktigt öppna lopp. Måhända kan Bergsåker åter efter flera lågutdelningsomgångar på V75 förtjäna epitetet "skrällbana".

Å på måndag kan det bli "lördag" på Mantorp. Åtminstone hoppas vi på att Nelli Miss kan få oss att känna lite lördagskänsla och leva upp till Travrondens förstaranking! De har också - i likhet vad jag skrev i veckan - tyckt att Svanstedts och Heiskanens kusar står för det svåraste motståndet. Och dagen innan på Solvalla har kanske storabrorsan: Nelle Pelle förgyllt en trist söndag med att vinna i V65s sista avdelning. Åtminstone tror Nurmosstallet på viss chans om han hittar till spets från sitt sjundespår.

Å så tisdag. Å så lunch. Å så en underskattad Nelli Minx som inte Travronden lyckats hitta bland de fyra hästar de presenterar med chans. Är övriga spelare lika okunniga kan det bli ett bra odds när Minxen lägger sina konkurrenter på rygg. Kom ihåg att hon gjorde en mycket stark prestation i gyttjebrottningen på Jägersro sist långt ute i spåren! Lira!! Å snacka sen om "lördag".

Jag återkommer på söndag - förlåt onsdag - med rapporter från loppen! Tills dess så håller ni tömmarna för nedanstående rader! 

Registrerat spel

Datum: 2011-01-22
Bana: Bergsåker
Spelform: V75, omg. 4

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1  3 (7, 5)
2  6, 9, 13
3  1, 6, 7, 9
4  4 (3, 10)
5  5, 6, 8, 11, 12, 15
6  5, 6, 7, 12
7  12 (7, 5)

288 rader x 1 x 0,50 kr = 
144,00 kr

Kvittonummer: 23E2 0E7A B6D2 4340

Sena fredagskvällshälsningar
Anders


SÅ FEL JAG HADE!

Ja även solen har fläckar heter det ju och för en gångs skull fick jag fel. Jag skrev senast att nu skulle det bara bli träning på ett tag och vad gör Anna då som tvingar mig tillbaka till bloggandet. Jo anmäler både Nelli Minx och Nelli Miss till lopp.

På måndag den 24 januari på Mantorp startar Nelli Minx i lopp 10. Ett lopp med voltstart över lång distans dvs 2640 meter. Hästarna får högst ha tjänat 60 000:- men alla åldrar och kön är tillåtna och Minxen står på tillägg tillsammans med fyra andra hästar som har tjänat mer än 25000:-. Hon har bricka nr 8 vilket givit ett fjärdespår på tilläggsvolten. Det är totalt bara nio hästar till start så det är inget stort fält man behöver kliva runt och vid en hastig blick på motståndet så finns chansen och pengar ska det definitivt bli om hästen väljer att trava hela vägen. I sulkyn sitter Björn Goop för första gången och vid seger är prischecken 15000:-.

Och dagen därpå, tisdagen den 25 januari i lopp fem i Åbys lunchtrav är det dags för Björn igen. Denna gång bakom Nelli Miss. I ett lopp för ston som högst har fått tjäna 90000:- över 2140 meter med autostart hägrar ett förstapris 20 000:- och totalt finns åtta priser att köra om. Missen har fått ett bakspår - spår 10 - vilket vi hade önskat oss vid förra starten då vi tyckte att det skulle hålla henne lugn. Men då skötte hon sig exemplariskt så kanske är hon ändå missgynnad av spåret. Annars ser inte konkurrensen alltför märkvärdig ut här heller. Det är framförallt Svanstedts och Heiskanens hästar som också startar i bakre ledet som ser ut att vara tuffast emot. Jag tror detta lopp kan bli mycket spännande.

Båda hästarna har ju form vilket de visade på Jägersros lervälling senast så Anna tycker att de lika gärna kan gå ut i lopp istället för att ge ett hårdare träningspass. Återkommer med V75an och vad "experterna" säger imorgon fredag. För på lördag flyger vi till Manchester och hälsar på dottern som är där och tränar med sina hopphästar. Dessutom skulle hon försöka fixa biljetter till ligamatchen på lördag mellan ManU och Birmingham!

Torsdagshälsar
Anders


ANNA I MEDIAFOKUS!

Först och främst inget nytt om våra hästar. De kommer att få träna på nu i några veckor och eventuellt starta som ett led i träningen om det finns något lämpligt lopp på hemmaplan. Och så är väl siktet att komma igång när vårblommor och fågelsång börjar göra sig gällande och då kanske under helt nya förutsättningar (se nedan).


Igår mottog Anna som väntat priset för årets tvååring Global Noble 2010 på hästgalan.


Sen kunde man i Travronden igår läsa att Anna är den proffskusk som i genomsnitt 2010 givit spelarna bäst vinnarodds. Och någon har räknat ut att om man alltid spelat på plats när Anna kör så hade man gått på plus! Det kan väl bara betyda att hon förvaltar de hästar hon kör på bästa sätt och blir nu tjejernas svar på "Gubben i lådan"! Nu finns det till och med statistik som bekräftar att du ska köra mycket mer själv Anna!


Och idag när jag går in på ATGs nyhetssida så möts jag av följande:

"Forssell ny tränare på Fricks gård
Nu är det klart att Axevallatränaren Anna Forsell flyttar in som tränare på Jim Fricks gård.
- Hon ska flytta sin träningsverksamhet hit till 1 mars, berättar Jim Fricks fru Åsa."

Jag blev själv inte övertygad igår när jag snackade med Anna att allt kom på plats när hon besökte familjen Frick i tisdags. Men nog talar mycket för att hon i alla fall flyttar delar av sin rörelse till Fricks gård och Solvalla. Därmed får våra hästar nationalarenan som hemmabana vilket kommer att kosta lite mer men samtidigt finns det ju mer pengar att springa om!


Samtidigt vilja å det skarpaste dementera en rubrik som också finna på ATGs nyhetssida:

"Lindblad börjar hos Lönborg"

Jag har förvisso full förståelse för att unge herr Lönborg behöver någon med stor erfarenhet ovh tyngd som stöttar honom och hjälper till med träning och matchning av hästarna och dessutom kan ta sig an någon knepig uppsittning i något lopp. Men jag är ledsen. För tillfället är jag fullt upptagen och engagerad med annat (bland annat att blogga på denna hemsida). Så tyvärr Michael du får se om du kan få tag på någon annan.

 

Här kommer nu som avslutning dagens V75a. Håll tömmarna ni!

Registrerat spel

Datum: 2011-01-15
Bana: Åby
Spelform: V75, omg. 3

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1  2, 3, 11
2  4, 15
3  1, 6, 10
4  1, 4, 6
5  6
6  3
7  2, 3, 5, 9, 11, 12, 15

378 rader x 1 x 0,50 kr = 
189,00 kr

Kvittonummer: 0700 5400 D290 4340

Lördagshälsar:
Anders


OBS OBS OBS

Det senaste inlägget med rubriken "GOTT NYTT ÅR" har av någon anledning kommit efter den nästsenaste ("ALLT VÄL"). Ni som är intresserade av en rapport från Jägersro igår + hur det ekonomiska ser ut ska alltså skrolla en bit nedåt för att få ta del av detta!

mvh
Anders


ALLT VÄL!

Fem mil kvar till Jägersro rapporterar Anna att allt är väl med Nelli Miss och Nelli Minx! "Sköter de sig bara så kan de ju vara med och göra upp" som hon sa. Hon räknar med att värma Missen en timme före start dvs vid kvart i ett och sen startar ju Minxen klockan fem och däremellan kommer de sju V75-loppen.

Jag har fixat ett lir enligt nedan men som ni ser så försvann den säkra spiken i avdelning 5. Anna tvingades stryka Quantum Dreamgirl igår kväll. Hon kändes inte helt OK i träningspasset igår och var lite varm i vänster framknä när de kom in. Så det säkra före det osäkra och fyraåringssäsongen är ju lång.

Håll i tömmarna och åk med!

Registrerat spel

Datum: 2011-01-08
Bana: Jägersro Tr
Spelform: V75, omg. 2

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1  6
2  3, 12
3  1, 4
4  1, 10
5  2, 4, 6, 8, 9, 11, 14
6  2, 3, 4
7  2, 9

336 rader x 1 x 0,50 kr = 
168,00 kr

Kvittonummer: AB0E D3B2 4150 0504

Lördagshälsar
Anders


GOTT NYTT ÅR!

Ja året börjar i alla fall gott. Först en rapport från Jägersro igår och sedan en sammanställning av den aktuella ekonomiska ställningen i de båda teamen. 

JÄGERSRO IGÅR:

Det blev ju mycket besvärliga banförhållanden igår och enligt bedömarna en fem sekunder tung bana. När tävlingarna nu väl fullföljdes efter långa disksussioner om att ställa in. För hästarna i lopp fyra där Nelli Miss deltog blev det ju helt fel i förberedelserna. Med kort varsel gjorde man en timmes uppehåll för i och för sig nödvändig banpreparering men det gjorde ju att det blev helt fel med värmningen.

När loppet väl kom igång så ordnade Johnny Takter till att det blev en lugn och säker men mycket bra start. Det såg riktigt stabilt ut och in i första sväng täppte han till så han fick rygg på ledaren. I "spissen" satt då Björn Goop och det kan man ju tro är en bra rygg men... Varvet kvar kommer favoriten framglidandes i dödens och då hade Johnny en valmöjlighet att gå ut framför istället och bjuda favoriten på en bra rygg. Detta händer ju normalt inte men jag skrek ändå att han skulle göra det men han hörde väl inte? Vi vet ju att Missen är stark och vunnit från dödens tidigare i nästan lika dåligt väglag. Nåväl på bortre långsidan kallnade Goops häst och Missen drogs bakåt en bit i fältet innan Johnny hittade ut och kunde runda Björn. Det avstånd som då uppstod fram till täthästen var ungefär det som hon sedan behöll fram till segraren över upploppet.

Jag tycker det var en bra insats av såväl häst som kusk. Hon såg mycket stark och travsäker ut och utan strulet hade hon varit med på målfotot. Nu blev hon trea, tjänade 12000:- kronor och fick ett snällt lopp. Trots de yttre förhållandena var hon inte trött när hon kom in i stallet efter loppet. Det ser verkligen vältränat ut!

Och sen kom då alla V75-loppen med sex av sju möjliga spetssegrare och när de var klara kunde vi konstatera fem rätt och 282:- i vinst vilka satsas på lördag igen!

Sen tömdes ett hyggligt välbesökt Jägersro och det blev dags för lopp 12 och Nelli Minx. Med tanke på alla tidsförskjutningar blev det svårt för Anna att optimalt planera värmningen även här. Från ett svårt tolftespår över sprinterdistans och med bilstart är det ju omöjligt att komma till som Lähderkorpi brukar gnälla över. Det underlättade förståss att det var tre strykningar men Johnny tog en lugn start och hamnade lite på vingel men kunde så småningom krypa ner i fjärde utvändigt. Det blev lika med sista platsen i decimerade fältet.

Sjuhundra kvar startar Johnny sitt avancemang och får häst framför sig. In i sista sväng strular det ytterligare med hästar som går i halvspår och tvingar ut Minxen i fjärde spår hela sista sväng och in på upploppet. Det hade gått väldigt långsamt första varvet så där ute i värsta simbassängen blev det ju omöjligt att ta något särskilt men hon gjorde ändå en strong prestation när hon spurtade till sig femteplatsen och 5000:-. Även hon såg tämligen oberörd ut väl inne i stallet och är således vältränad och i bra form. Johnnys omdöme är att båda är bra hästar som han dessutom gillar att köra.

Nu får Anna klura lite på hur vi ska göra. I och för sig är ju hästarna i form och skulle kunna fortsätta att tjäna pengar. Å andra sidan är fyraåringssäsongen lång och ett par månaders träning nu när banorna är som sämst är ju inte heller fel. Anna funderar och jag återkommer med besked när hon tänkt klart.


EKONOMIN:

Å så en kort och preliminär sammanställning av ekonomin i respektive team. Det är ett tag kvar till bokslut så allt är inte inne i burken ännu men jag har gjort en snabb sammanställning (och därför rundat av beloppen). Återkommer med definitiva uppgifter när vi börjar närma oss deklarationsdags framåt vårdagarna.

Team I ("damlaget") 2010:

Intäkter:

Insatser 1250:- per andel * 30 andelar * 9 mån                      337 500:-
Insprugna pengar                                                                 140 000:-
Försäkringspengar Colane                                                     300 000:-
Återbetald moms                                                                  120 000:-

Summa intäkter ca                                                              +900 000:-

Kostnader (inkl moms):

Inköp Nelli Miss                                                                     313 000:-
Tränaravgifter mm                                                                420 000:-
Veterinärkostnader                                                                  32 000:-
Försäkring                                                                               15 000:-
Diverse anmälningsavg. , adm mm                                            40 000:-

Summa kostnader ca                                                            - 820 000:-

Överskott (tillgodohavandet på kontot):                                  +  80 000:-   

En "normal" månad har vi en driftskostnad på mellan 35-40 tkr för de trehästarna. Lite momspengar ska vi få tillbaka för 4e kvartalet. Planen är ju också att Miss och Minx ska få 1-2 månaders vinterträning och då blir det ju inte några pengar insprugna men vi klarar oss definitivt januari och februari utan mer insatser så jag återkommer  i mars med eventuella propåer om inbetalningar.  Mot bakgrund av de 17000:- (netto inte så mycket eftersom det avgår tränarpremie 10%, frakt och utselning) som hästarna sprang in igår så ser det ut som vi klarar mars månad också!

Team II ("de-stolta-och-käcka-grabbarnas-team"):

Sammanställningen avser även driften sista kvartalet 2009 (dock inte den ursprungliga insatsen samt inköpet av hästarna).


Intäkter:

Insatser 400:- per andel * 50 andelar * 12 mån                      240 000:-
Insprugna premiepengar                                                         40 000:-
Återbetald moms                                                                    80 000:-

Summa intäkter ca                                                              +360 000:-

Kostnader (inkl moms):

Tränaravgifter mm                                                                220 000:-
Veterinärkostnader                                                                   6 000:-
Försäkring                                                                                1 000:-
Diverse anmälningsavg. , adm mm                                           33 000:-

Summa kostnader ca                                                            - 260 000:-

Överskott (vilket motsvarar tillgodohavandet på kontot):         +100 000:-   


Den genomsnittliga driftskostnaden när de är kvalade och i princip startklara ligger runt 25 000:- per månad. Planen är ju att de ska börja starta när vintern släpper greppet om Sydsverige och att de då åtminstone ska kunna tjäna ihop till en del av havren.  Det ser även här ut som pengarna vi har räcker första kvartalet och jag hör av mig under mars om det skulle behövas fler insatser.

Puh det blev mycket vid tangentbordet!
Söndagshälsar:
Anders


"DAMERNA" RAMAR IN V75 PÅ LÖRDAG

Sent igår kväll blev det alltså klart att både Nelli Miss och Nelli Minx startar på lördag den 8 januari på Jägersro. Missen i loppet som föregår V75an och Minxen i loppet som kommer direkt efter att sista avdelningen på V75 är körd.

Nelli Miss startar alltså i det fjärde loppet med bilstart över 2140 meter. Hon har fått bricka 1 och har Johnny Takter i sulkyn. Det finns några bra hästar med i loppet men Missens värsta motståndare är ju henne själv och galoppen som alltid ligger på lur. När man läser startlistan kan man konstatera att hon är inte ensam om det problemet och det är ju möjligt att man skickar ut dessa hästar på banan utanför travovalen :-)! Skämt åsido så ser det bra ut om hon håller sig i trav. Pengar ska det bli och en plats bland de tre främsta ser inte oöverkomlig ut. Kapacitet och fart finns men hon är yngst och möter hingstar och valackar också!

I dagens tolfte lopp kommer Nelli Minx med samma kusk i jollen och som vanligt har hon haft "tur" i spårlottningen. För femte gången i rad har hon fått bakspår denna gång nr 12. Det är ett stolopp över 1640 meter med bilstart och det är verkligen trist på läget då motståndet inte ser så farligt ut. Att hon ska kunna runda till seger ser omöjligt ut särskilt då Uhrberg ser ut att ha en "nyårsraket" i främre ledet: Tour Moa. Men med rätt löpning och tur så även pengar här och kanske bland de tre. I båda loppen är det 40000:- i förstapris och 3000:- i sistapeng.

Anna startar ytterligare en fyraåring på lördag inom ramen för V75. I avdelning fem på V75 och från spår 5 med Anna själv i sulkyn startar Quantum Dreamgirl.

Återkommer i veckan med "experternas" kommentarer och analyser av våra hästar och chanser mm.

MEN OBS OBS alla ni som har tänkt nyttja chansen att få se kusarna live måste snarast (senast imorgon tisdag 4 januari) höra av er till mig. Detta för att dels ordna inträdesbiljetter + om det är möjligt att få tag på för de som är intresserade boka bord i restaurangen. Så hör av er med uppgift hur många och eventuellt intresse av bordbokning via mail: [email protected] eller telefon (svarar jag inte lämna meddelande): 073-4366254.

Tidsmässigt på lördag gissar jag att Nelli Miss startar ca 13.45. Det betyder nog att Anna värmer vid 12.30- tiden så första samling för de som vill se Missens värmning blir 12.15. Kommer ni inte då vill jag att ni i anmälan av intresse meddelar vilken tid ni ämnar dyka upp. Gissningsvis går Minxens lopp  strax före klockan fem. Men jag återkommer också om mer exakta hålltider.

Måndagmorgonshälsningar
Anders

ÅRSKRÖNIKAN

GOTT NYTT ÅR!

Här kommer nu en årskrönika med det bästa och mest spännande ur min blogg 2010. För er som inte orkar eller har tid att plöja igenom det hela så börjar jag med en kortversion, en summering av läget för våra hästar. Dagens V75a hittar ni allra sist så man åtminstone är tvungen att bläddra förbi allt. Jag kommer också att återkomma så snart jag vet om Nelli Minx kommer med på lördag på Jägersro.

KORTVERSIONEN:

Nelli Miss gjorde sin första start den 25 juli och passade på att avlägga maiden då också. Hon vann 50 000:- och har sedan dess startat ytterligare åtta gånger med blandade resultat. Totalt insprunget 71700:- vilket innebär i genomsnitt knappt 8000:- per start. Första-, fjärde-, femte- och sjätteplatser har det blivit i fem av de nio loppen och rekordet 16,1 am. Hon har varit galopplysten men i alla fall visat att det är en tuff märr som säkert kommer att hävda sig i fortsättningen. 

Kompisen Nelli Minx kom ju till start redan den 16 mars och har sammanlagt gjort 12 starter. Hon har inte segrat ännu men skrapat ihop 45300:- vilket innebär knappt 3800:- per starttillfälle. Hon har fått pengar med sig i sju av loppen och har rekordet 17,4 m.

Jag tycker personligen det är svårt att säga vem som är bäst av dessa två och i år blir det spännande att se utvecklingen på dem.

När det gäller Nelli Bell så var ju hon redan från början lite senare än de andra och sen blev hon sparkad av Minxen i hagen och vi tvingades till operation. Anna gjorde ju ett kvalförsök i april i år men det
blev ju galopp då. Bellan tränar på nu efter skadan och operationen och här blir det ännu mer spännande att se vad hon kan prestera som fyraåring. Hon har ännu inte gått något snabbjobb efter operationen utan tränar bara på lugnt med de andra.

När det gäller "grabbarna" så premieloppade Cobell- och Colane-brodern Nelle Käck på ett bra sätt den 26 september på tiden 28,5.  Skulle förvåna om han inte kommer ut tidigt i år så fort vintern släppt sitt grepp.

Samma sak med Pelle- och Miss-brodern Nelle Pride som dessutom avverkade kval och premie i ett och samma lopp den 12/10 på tiden 22,6 trots att han kostade på sig en galopp. Priden ådrog sig en skada för ett par veckor sedan. Inget allvarligt utan troligen har han trampat sig själv med en brodd och rivit upp en hudflik som veterinären sydde och vid efterkonrollen såg såret torrt och fint ut. 



ÅRET SOM GICK I KRONOLOGISK ORDNING:

Nelli Bell som ännu inte kommit till start var faktiskt först ut. Och vilka fina omdömen Anna gav om vår märr:

Nelli Bell har gått ett provlopp idag på Axevalla. Hon kändes mycket fin där hon gick med i ryggar i 1,25-26 tempo för att avsluta sista varvet 1.24. Anna "gillar hästen skarpt" - som hon sa till mig. Bell uppträder bra på banan och har en mycket god fysik, särskild lugnkapaciteten som märks på att hon alltid har låg puls efter sina träningsrundor. Rent fysiskt är det den av de tre damerna vi har i teamet  som har de bästa förutsättningarna. Men det är ju först när det blir dags för riktiga lopp som det framkommer om hon har också rätta huvudet för detta med tävlande. (16 jan)

...
och så kom det positiva rapporter från öster där solen går upp (ja det där med kastration var ju inte så kul förståss):

Från Estland kommer riktigt goda nyheter. Per har snackat med Ivanov i veckan och han är mycket positiv till våra hästar! De utvecklas väl och han undrade om de var till salu!! Däremot hade han problem med "en av sina svenska hingstar" som helt enkelt var bråkig och han ville därför kastrera honom. Om det är en av våra visste han inte när de talades vid (han kan inte skilja vem som är ägare till vem och språkförbistringen gör det inte lättare) men vi ska ta reda på nämare de kommande dagarna får vi se. (6 feb)

Och i början av mars levde fortfarande Nelli Colane och vi hade all anledning att se fram mot en spännade fyråringssäsong mot bakgrund av hennes resultat det första året:

Jag var som vanligt alldeles för blygsam i torsdags och hade inte heller läst hela Travrondens bilaga om treåringsstatistik. På sista uppslaget presenterade man alla treåringar som tjänat 100 000:- kronor eller mer under förra året. Av kullens 3269 hästar är det 230 stycken som finns på den listan. Vår Nelli Colane placerar sig på 132a plats med sina 157 000:- insprungna. Bland enbart ston är hon nr 55 av kullens 1660 ston. Det innebär att hon tillhör de 3-4% bästa hästarna i sin kull! Jag påstod ju i torsdags att det var de bästa 10 procenten hon tillhörde men det var alltså vassare än så. (Eller som Stefan Liiv - HV71s målvakt - sa en gång i en radiointervju. "Den här matchen platsar på min topfive-lista, ja till och med på top-ten!" ( 13 mars)

Och så slog den otroliga och tragiska nyheten ned som en bomb:

Jag har den smärtsamma plikten att meddela att Nelli Colane hastigt har lämnat jordelivet idag - söndag. Man hittade henne livlös i boxen idag på eftermiddagen och tillkallade veterinär som bara kunde konstatera att hennes liv inte gick att rädda. (21 mars)


Det dröjde ett tag men livet gick vidare och tack vare en engagerad andelägare kunde vi som bor en bit bort från världens centrum (Skara) få bilder av "grabbarna" som just kommit hem till Sverige:

Tack vare en av våra andelsägare - Stig Jansson - som är bosatt i närheten av Skara har vi nu bildbevis på att våra grabbar är hemma i Sverige. Överst ser ni Nelle Käck - den svartbruna - med samma möderne som Nelli Colane. Därunder Nelle Pride - den bruna - som nu träffar storasyster Nelli Miss hos Anna.

Stig var positiv efter mötet med hästarna. Lite olika typer men rejäla båda två och trevliga individer. Anna har hunnit köra jobb med dem och är också positiv. De hängde med bra trots att det var så snart inpå resan och är stora och rejäla. Nu väntar tre månaders träning innan de kan gå sina premielopp.






Och från damerna kom det också positiva rapporter:

Anna kunde också berätta att hon i torsdags körde provlopp med Nelli Miss och att hon var riktigt fin och nu väntar nytt kvalförsök den16 juli på Axevalla. Nelli Minx har hon kört snabbjobb med efter behandlingen och hon kändes mycket bättre. Hon funderar över att ändå ge henne en behandling till för att vara på den säkra sidan. Nelli Bell får åka hem till Skåne imorgon och gå på grönbete några veckor. Hon har ju en svullnad på ett av bakbenen som tar lite tid att läka så det är lika bra att passa på att ge henne lite semester. (27 juni)

Och Stig fortsatte med  rapporter i dur:

Nelli Miss gjorde ett nytt kvalförsök igår och denna gång med Anna i sulkyn! Och som hon gjorde det. Vår rapportör och delägare i team II Stig Jansson var där och såg loppet och rapporterar följande:
"Jag kommer från Axevalla, där jag har sett Nelli Miss kvallopp..

 Jag måste säga att hon gjorde en strong insats..  Efter en lugn start hamnade hon i dödens efter ung. 600 meter.

Hon blev kvar till mål och hade ändå mod att sticka nosen först av tre hästar i det närmaste på bredd.

 Jag pratade med Anna om de andra hästarna och hon var mycket nöjd.. Käcken låg inte så långt efter Pride utan hon bedömde dem som nästan likvärdiga..

 Jag pratade även med Ivanov som bara hade gott att säga om teamii hästarna.  Han trodde att Käck skulle bli en riktigt bra häst som 4-åring..

 Med vänliga hälsningar/With best regards

 Stig Janson

(17 juli)

Och så gjorde Minxen bra ifrån sig på Åby vilket inte bara vi som satt i bilen på innerplan kunde konstatera utan också programbladets redaktör:

"3 Sofie Palema offensivt från start men fick svar och kröp ned i tredje inner efter 550 meter. Chans utåt 300 kvar. Vred ut 3 spår och kom piggt upploppet ned för att hinna dit 50 kvar. 2 Olivia On Line i vinnarhållet. Ned via open stretch men visade inget extra. 1 Nelli Minx fick press i omgångar framme i spets under loppets gång och höll med tanke på det klart starkt till slut. 6 Etoile De Rien startgalopp och hamnade i kön. Ikapp och på i spåren 700 kvar. Stark en bit men tappade sista 300"- (min fetstil)Nelli Minx sluttid blev 17,6 vilket är en rekordsänkning med nästa 2 sekunder! Tredjepriset var värt 8000:-.(6 aug)

Vilken "miss" man gjorde sen. Här hade vi varit på plats på Axevalla stochampionatshelgen på fredagen och fick ju bland annat se Annas Global Noble vinna premiären men valde att åka på semester (nå det var väl hustrun som "valde") istället för att stanna till söndagen och se Nelli Miss första start:


Vinner sitt kvallopp för en vecka sedan på en bra tid - men ändå. Nu går hon ut en dryg vecka senare i ett tufft treåringslopp och med bakspår och slår till! Och på vilket sätt sedan! Hon verkar vara som sin brorsa Nellepelle (som var ute på V75 igår och galopperade i sista sväng) lite bråkig av sig. Så mitt hjärta satt i halsgropen när Jorma försökte vända runt henne i volten och hon kastade med huvudet och såg inte ut att vilja vara med. ...
Vilken arvtagerska till vår saknade Nelli Colane. Vinna sitt först lopp och på det sätt hon gör det. Styrka och skalle! Tiden 1,19,2 är helt OK på denna tunga bana och nu får vi se hur hon tagit loppet! (25 juli)

Och Nelli Bell blev opererad:

I veckan blev det planerade lilla ingreppet gjort på ATG-kliniken på Jägersro. Man passade också på med en liten skönhetsoperation - en knuta som hon hade på ryggen. Allt har gått bra och nu väntar 2 veckors boxvila, lite hage och skritt på det och om sisådär 6 veckor kan det vara dags att skicka upp henne till Anna för att sätta igång träningen igen. (14 aug)

Och så fick jag en kort pratstund med Johnny Takter om vad han tyckte om Nelli Minx:

I lördags när vi väntar på att Anna ska lämna över Nelli Miss inför loppet hamnar jag bredvid Johnny Takter och frågar honom vad han tyckte om Nelli Minx i tordags. Han ser bara ut som ett levande frågetecken och det är då jag förstår att kör man så många hästar som han gör så bryr man sig nog inte i vad de heter. Jag förtydligar: första loppet i torsdags på Åby. Då skiner han upp och säger: "Vilken travare! Vilken travare! Jag försökte ju få lucka och Åkes rygg men tyvärr. Och så är hon fortfarande lite okoncentrerad och springer och tittar på allt. Så får hon bara några rygglopp och får lära sig vad det handlar om så..." och då precis kommer Anna och lämnar över Nelli Miss´ tömmar till Johnny. (6 sept)

Vi var några stycken som en kulen höstdag var på Axevalla för att se "grabbarna" visa upp sig för första gången. Och vi var trots allt nöjda med det vi fick se:

Sen blev det då dags för Nelle Pride och Nelle Käck att visa upp sig. Två riktigt fina hästar och som från staketkuskplats såg ovanligt mogna ut för att vara tvååringar. Vi kunde jämföra med övriga som skulle premieloppa och de såg nog i allmänhet ut att ha svårare att springa rakt fram och vinglade fram och tillbaka. I värmningen visade Priden att han var rejält stänkrädd och tvärstannade när han fick grussprutet på sig.

I loppet sen stack Priden till spets från det knepiga femtespåret och Anna gick upp med Käcken i dödens och taktiken var ju stenklar att på detta sätt slippa stänket. De såg båda jättefina ut och gick i ett jämnt tempo runt 1.30. (De officiella tiderna är felaktiga!! Första femhundra gick inte efter 1,35 för då hade ju andra femhundra
gått runt 1,20 - en omöjlighet.) När det kom in på upploppet var Pridens kusk Johans L Sundgren orolig att de körde lite för fort och tog upp hästen vilket gjorde att han snubblade till och galopperade - tyvärr. Hade han inte gjort det hade hästen säkert hållt sig i trav men kommit in på tid under 1,28 och ej blivit godkänd i alla fall.

Nåväl Käcken höllt sig i trav och blev godkänd på tiden 1,28,5 medan för Priden väntar nya försök, närmast troligen den 12 oktober. Båda kuskarna var vid matbordet i stallcaféet efter loppet mycket nöjda med sina hästar och att kvala dem ska inte vara några problem. Johan satt faktiskt mest å grämde
sig efteråt. Men det kommer nya lopp Johan och du får väl se till att få lite mjukare händer bara! (26 sept)

Men Johan och Nelle Pride fick snart en chans till revansch:

Jag fick tag på kusken Johan L Sundgren strax efter kvalloppet - ja Anna är på semester i USA för att titta på unghästar enligt mottot: "Det som är modernt där i år - är modernt här hemma om två år" - och han hade bara lovord om Nelle Pride. "En riktig sköning som lägger mycket mark under sig!".

Som ni förstår så klarade Nelle Pride kvalet med råge och drog därmed in sina premiepengar. Trots galopp sprang han en tid på 1,22,8 och jag frågade förståss Johan om galoppen. Priden startade ju på den bakre volten tillsammans med två andra tvååringar medan på den första volten fanns äldre hästar som behövde kvala för att få starta igen. Och vår häst är så startsnabb att han direkt var uppe i rygg på de som startade 20 meter framför och eftersom han är stänkrädd så blev det en galopp.

Men han ställde sig snabbt och sen fick Johan hålla i honom så han inte skulle springa ikapp dem igen och få stänk på sig! Han är fortfarande omogen och springer och tittar på allt runt omkring men fart har han som duger. Johan tyckte det var helt rätt att låta honom fortsätta träna på och växa i sin kropp och starta honom tidigt som treåring. Och kommer han bara i närheten av storebror Nelle Pelle som nyligen vann en V75-final på Solvalla så...(12 okt)

Förkänningen av vintern som vi fick redan på Axevalla den 26 september fortsatta och vi åkte till ett vintrigt Eskilstuna en V75-lördag för att kolla in en av våra treåringar:

Nelli Miss tog efter en bra voltstart med Björn Goop i sulkyn ledningen men fick omedelbart tryck utifrån av en ivrig Ulf Ohlsson bakom springspårshästen Barbro Palema. Det blev stenhård körning hela fösta kurvan och först efter drygt femhundra meder ger Ohlsson upp och går ner bakom vårt ekipage. Då är resten av startfältet över 50 meter bakom och jag blir uppriktigt orolig att de två första inte kommer att ta sig i mål alls men det ska visa sig att båda kuskarna har täckning för sin "tokkörning". Första femhundra öppnas på 1,12,6 och då vågar jag påstå att det gick 10-tempo genom kurvan så nog kan Miss springa fort också!
En - mot bakgrund av den snabba öppningen - bra insats av Nelli Miss där hon visar startsnabbhet men också styrka och tålighet mot slutet av loppet. Men som Anna kunde konstatera redan i värmningen är hon fortfarande lite valpig och springer och tittar på allt. När de skulle springa förbi prisutdelningen i vinnarcirkeln efter loppet som Aisle Stand vann så ville hon stanna upp, sa Anna! Möjligen är detta ett gott tecken? (7 nov)

Sedan kom beviset på att vi har hästarna i träning hos rätt tjej:

Ett stort GRATTIS till Anna Forssell och Global Noble till segern i Uppfödningslöpningen. Vi var några delägare i Team Nellevad som var på plats och hade förmånen att få gratulera både häst och tränare. Trots att vi inte har några ägarintressen i just Global Noble är denna seger ändå ett kvitto på att vi satsat på rätt tränare till våra hästar. (20 nov)


Mot slutet av året börjar också "experterna" få upp ögonen för våra treåriga damer och skriver i Travronden:

Nelli Miss startar på tisdag den 28/12 på Axevalla från spår fyra. Det är ett lopp över 1640 meter med bilstart inom V65 (avdelning 5 och därmed DD 1). Travronden rankar henne som 7a men skriver: "Har haft svårt att ta sig iväg från start. Har både fart och styrka. Storskräll." Jag har i julstöket och snöovädret inte hunnit kolla motståndet men återkommer när julfriden lägrat sig på "anna"ndagen med lite mer spekulationer om loppet.

I resultatredovisningen från Axevalla den 17 december skriver samma tidning under rubriken "Lira nästa gång": "Nelli Minx hängde i tredjespår halva loppet, men stred storstilat hela vägen in i mål." Och "nästa gång" kan bli i samband med V75-omgången på Jägersro den 8 januari. Det vet vi på kvällen den 2 januari och jag återkommer men reservera gärna den lördagen redan nu! (23 dec)


Och till slut i årets sista skälvande dagar kan även Anna göra bokslut. Jag vet hur missnöjd hon var med hur 2010 började och en bit in på året funderade hon på att lägga av med travet. Men vilket tur att det inte blev så:

Anna då? Hon hade tre hästar till start årets sista tävlingsdag på Axevalla och hade alla tre vunnit sina lopp så hade Anna passerat 2-miljonerstrecket i inkörda pengar som tränare. "Bara" Tournesol vann med Anna själv i sulkyn och en femstjärnig kuskinsats! (Kör mer Anna!) Nelli Miss och Victor LH tjänade pengar i alla fall. Med sina 30-talet hästar där bara 3 är över tre år gör hon ju ett kanonår. Anna har hästar med i två av de stora årgångsfinalerna - varav vinnaren i Uppfödningslöpningen - och en häst (inte att förglömma) i en E3-final! (30 dec)

Men nu får det vara slut på tillbakablickandet. Nu har vi 2011 med nya föresatser, stora förväntningar och förhoppningar. Det är ju hoppet man ska leva på (som min dotter brukar säga om sina hästar) medan vi ska försöka få våra att undvika detta. Fem starthästar kan vi sammanlagt ha i de båda teamen i år om allt går väl. Det bör i genomsnitt betyda ett par starter per veckan åtminstone under den mest hektiska tävlingssäsongen. Och inte bara starter utan plcaeringar och segrar också!

Och det allra bästa vore ju att börja året med en skaplig V75-vinst! Ja jag tänker då att följande rader ska ge oss sju rätt! Håll tömmarna och återigen ett GOTT NYTT 2011!

Registrerat spel

Datum: 2011-01-02
Bana: Färjestad
Spelform: V75, omg. 1

Avd  Ordinarie hästar (Res.)
1  1, 2, 9
2  12
3  3
4  2, 3, 8
5  3, 5, 6, 8, 9, 11, 12
6  1, 2, 3, 8, 10, 12
7  10

378 rader x 1 x 0,50 kr = 
189,00 kr

Kvittonummer: 2F60 8103 0FD2 4140


Söndagshälsar:
Anders




RSS 2.0